Elérhetőségeim

Telefon: +36 70/516-6513

E-mail: kapcsolat[kukac]erkezikababa[pont]hu

Olvass hasznos témákban

Ötletes, kreatív őszi bejelentések

Ti hogyan jelentettétek be, hogy bővül a család?

Hogyan könnyítsd a szülésed egyetlen mozdulattal?

Szuper demonstrációs videót készített egy külföldi, …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Mezei Katáng - 8. rész

A mezei katáng vagy vad cikória a őszirózsafélék …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Iszalag - 9. rész

A clematis, azaz az iszalag nyár egyik kedvelt kerti és …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Vadalma- 10. rész

A kifejlett vadalmafa jellemző magassága 5–10 m. …

Facebook

Mi is az az oxytocin?

 

Mi is az az oxytocin?

Hallottál már róla, de nem tudod pontosan milyen hatással van a szervezetedre?
Tudtad, hogy az oxytocint a saját szervezeted is termeli? Sőt a párodé és a kisbabádé is?

Az oxytocin egy természetes hormon, amit minden emlősállat teste termel. Legyen az ember, kutya, delfin vagy elefánt. A nemtől is független. Épp úgy termel a hím és a nőstény egyed, egészen a csecsemőtől az idős korig.

Szeretet (LOVE) hormonnak is hívják, mert a meghittség, az intimitás és a szeretetteljes érintés, légkör kelti életre. Egy kisbaba a kezünkben,  egy doromboló cica az ölünkben, vagy egy kutyus aki a hasára kéri a simit.

A gyermeket az oxytocin segíti be (szeretkezés) és az segíti ki (szülés). Egy gyönyörű önmagába érő út, amit a szeretet hat át. Ezzel a csodálatos hormonnal segíti az anyatermészet a nőt, ha hagyják a saját folyamatait zavartalanul működni.

Az oxytocin két féle képpen hat a női szervezetre a vajúdás, szülés óráiban. Az egyik ajándéka a központi idegrendszerre hat, mint a fájdalomcsillapítás, a kötődés kialakulásának elősegítése a kisbabával és a szülés résztvevőivel.

A másik az un. perifériás hatása, mely a testre hat.

Már a várandósság alatt folyamatosan nő a méhizomzatban a receptorok száma, és amikor eléri a maximumot, a magzat kész a megszületésre és beindulnak a kontrakciók. A vajúdás alatt segíti a méhösszehúzódásokat, az emlőmirigyeket felkészíti a szoptatásra.

A test a vajúdás alatt a hormon hullámot pulzálva adagolja. Ez azt jelenti, hogy a kontrakciók között mindig van szünet, idő a pihenésre.

A kórházban infúzió formájában kapott oxytocinnak az idegrendszere nincs hatása, így a fájdalomcsillapító, kötődést segítő, eufóriát okozó ajándéka sajnos nem érvényesül. A testi hatásokat igyekeznek erősíteni, vagyis a méhösszehúzódások hatékonyságát és gyakoriságát. Mivel azonban ez folytonos csepegéssel folyik, és nem pulzálva a testnek szükséges saját ütemben, így a kontrakciók gyorsan, hirtelen felerősödhetnek és nincs közöttük szünet, pihenő idő.

Van, hogy valóban szükséges a külső oxytocin bekötése, de ezt jól megfontoltan, minden körülményt figyelembe véve a kezelőorvosnak kell eldöntenie.

Válassz mindig olyan segítőket magad mellé akikben megbízol és a döntés felelősségét bizalommal átengeded az ő kezébe.

vissza

Hozzászólások