Elérhetőségeim

Telefon: +36 70/516-6513

E-mail: kapcsolat[kukac]erkezikababa[pont]hu

Olvass hasznos témákban

Ötletes, kreatív őszi bejelentések

Ti hogyan jelentettétek be, hogy bővül a család?

Hogyan könnyítsd a szülésed egyetlen mozdulattal?

Szuper demonstrációs videót készített egy külföldi, …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Mezei Katáng - 8. rész

A mezei katáng vagy vad cikória a őszirózsafélék …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Iszalag - 9. rész

A clematis, azaz az iszalag nyár egyik kedvelt kerti és …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Vadalma- 10. rész

A kifejlett vadalmafa jellemző magassága 5–10 m. …

Facebook

Női lét ahogy én látom

Várandósság, szülés, születés szentsége, értékei számomra

 • Természeténél fogva sem a várandósságot, sem a szülést nem tekintem kóros életeseménynek, hanem természetes és egészséges folyamatnak.
 • Kiemelkedően fontosnak érzem, hogy a várandósság, a szülés és az anyaság erőszakmentes közegben történhessen, ideértve a szavakban, intézményesített rendben gyakorolt erőszakmentességet is.
 • Az anya és a magzat érdekei egyezők, egységben szemlélem őket, mivel szimbiózisban élnek egymással.
 • Minden nőt és magzatot megillet a méltó módon szülés és születés, a természet rendje szerint, a tudomány támogatásával.
 • A szülés a szülő nő sajátja, és a segítőknek illetve szakembereknek az ő szükségleteire és vágyaira kell összpontosítani.
 • A végső döntés joga bármely kérdésben a nőt illeti. A felelős döntés alapfeltétele a kutatásokon alapuló, teljes körű tájékoztatás. A szülés körüli támogatás a nőre és magzatra összpontosítson, egyénre szabott, humanisztikus és tapasztalati tényeken alapuló legyen.
 • A magzat már a szülése idején, sőt az előtt is tudatos, érző emberi lény, és így is szükséges vele bánni.
 • Törekedni kell arra, hogy a várandósság idején, a szülés alatt, és a gyermekágyas időszakban ugyanazok a segítők, szakemberek álljanak rendelkezésre, akiket lehetőség szerint a várandós nő választ.
 • Kiemelkedően fontos a kölcsönös bizalmon, tiszteleten és odafigyelésen alapuló kapcsolat a segítő és a várandós illetőleg a szülő nő, majd anya között, valamint a családdal, és/vagy azokkal, akiket ő kíván bevonni a folyamatba.
 • Mivel az anyatej a legoptimálisabb táplálékot jelenti az újszülöttek és a csecsemők számára, valamint a szoptatás rítusa maga alapvető az anya és a csecsemő közötti hosszantartó, szeretet kapcsolat/kötődés szempontjából, ezért kiemelten fontos az anya támogatása a szoptatásban.
 • A várandósság, a szülés idején és a gyermekágyas időszakban amennyire lehet kerülni érdemes a szükségtelen beavatkozásokat - szem előtt tartva, hogy minden orvosi vizsgálat és minden beavatkozás kockázatot hordozhat mind a magzat, mind az anya számára.
 • Komplikáció esetén az orvosi beavatkozásoknak kutatási bizonyítékokon érdemes alapulniuk. Mindent érdemes megtenni, hogy jogi (ön)védelem vagy más adminisztratív körülmény (pl. OEP-finanszírozás) ne kényszerítse az orvost arra, hogy a várandósság és a szülés természetes menetébe a legkisebb mértékben is beavatkozzon, vagy ilyen okból beavatkozást javasoljon.
 • Az a mód, ahogy a szülés zajlik, kifejezi az adott társadalom kultúrájának alapértékeit. Ahogy a kultúrát, úgy a szülés körülményeit és módját is – holisztikus szemlélettel – minél több állami és társadalmi szervezetnek valamint természetes személynek célszerű támogatnia és formálnia.
 • A várandósság, a szülés és a gyermekágyas időszak tapasztalatai kulcsfontosságúak az élet folyamatában. Ezek az élmények alapvető hatást gyakorolhatnak a nőre, a gyermekre, apára és a családra, valamint hosszú távú hatásuk lehet a társadalom egészére.

 tavam.hu