Elérhetőségeim

Telefon: +36 70/516-6513

E-mail: kapcsolat[kukac]erkezikababa[pont]hu

Olvass hasznos témákban

Ötletes, kreatív őszi bejelentések

Ti hogyan jelentettétek be, hogy bővül a család?

Hogyan könnyítsd a szülésed egyetlen mozdulattal?

Szuper demonstrációs videót készített egy külföldi, …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Mezei Katáng - 8. rész

A mezei katáng vagy vad cikória a őszirózsafélék …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Iszalag - 9. rész

A clematis, azaz az iszalag nyár egyik kedvelt kerti és …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Vadalma- 10. rész

A kifejlett vadalmafa jellemző magassága 5–10 m. …

Facebook

Hogyan valósíthatom meg álmaim szülését? – 5. rész

 

Hogyan valósíthatom meg álmaim szülését? – 5. rész

Szülésed tervezésében már informálódtál, érzelmileg hangolódsz, test tudatodat mélyíted és szülés körüli segítőid kiválasztásában is szert tettél pár fontos kritériumra, támpontra.

Sokan sokféleképp vélekednek, de abban egyetértünk, hogy a helyszín kiválasztása fontos szempont a vajúdás folyamatát tekintve.

Az első fontos kérdés ami felmerül az otthon vagy kórházban kérdéskör?Ma Magyarországon az új kormányrendeletnek (35/2011. (III. 21.)) köszönhetően legális és engedett az otthonszülés az alábbi kritériumok fennállása esetén:

a) a terhesség szövődménymentes,

b) a várandós nő az 5. § (1) bekezdése szerinti döntés időpontjában betöltötte a 18. életévét,

c) első szülés esetében a várandós nő az 5. § (1) bekezdése szerinti döntés időpontjában a 40. életévét nem töltötte be,

d) a terhességi kor a betöltött 37. és 41. hét között van,

e) a magzat koponyavégű fekvésű.

 

Az otthonszülés mellett az azt választó édesanyák az alábbi érveket szokták felsorakoztatni:

  • nem kell a vajúdás folyamatát utazással megszakítani, ami kizökkent sok édesanyát és lassuló vagy teljesen leálló kontrakciókat eredményez,
  • kevesebb a beavatkozás esélye a vajúdás, szülés óráiban, mert a folyamat türelemmel és megfelelő alázattal van kísérve,
  • idegen személyek megjelenése nem valószínű,
  • a környezet biztonságos, ismert és a családi otthon meghittsége is támogatóan hat a szülésre/születésre,
  • a család egysége folyamatosan biztosított, a kisbabát nem viszik el az édesanyja mellől egyetlen percre sem,
  • a jelenlévők száma és személye nem korlátozott,
  • a szülés után az anya saját otthonában pihenhet, kényelmes ágyában, szerettei körében,

A fentieket figyelembe véve egy holisztikusabb, természetközeli, háborítatlan szülésben lehet részünk, amennyiben azt tervezzük, hogy otthonunkban adunk életet gyermekünknek. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet kórházban szép, természetes szülést megélni.

Minden édesanyában van egyfajta elgondolás a helyszínt illetően, de ha például kórházban érzi magát biztonságban az anya, sok választási lehetőség adódik. Mindenkinek mások a preferenciái, mást vár el az intézménytől. Az alábbi helyen összegyűjtöttem Budapest kórházait, és egy kérdőív alapján azt, hogy melyik intézményben mire számíthatsz a kórházigazgatók nyilatkozatai alapján. Érdemes tájékozódni, ellátogatni, FB oldalakon feltenni a kérdéseidet és kérni ott szült édesanyák tapasztalatait. Minél több oldalról járod körbe a kiszemelt intézményt, annál biztosabb lehetsz, hogy nagy meglepetés nem fog érni.

https://www.erkezikababa.hu/korhazak-es-szuleszetek/

A kórház választás nem egyszerű. Ügyeletben bárhol meg lehet szülni és ha nem is a saját körzeted szerinti kórház szimpatikus, meg kell tudni az ott szülés feltételeit. Van ahol orvost kell fogadni, van ahol szülésznőt is! és van ahol csak az igazgató külön engedélyével lehet az adott helyen tervezni a szülést. Sok ház, sok szokás, de egy a lényeg, olyan helyet találj, ahol a legbiztonságosabban és komfortosabban érzed magad.

A következő és egyben utolsó részben a család és a barátok témakört járjuk körül. Azt, hogy mit, hogyan kérhetünk, kérjünk a szeretteinktől a látogatásokkal, besegítéssel és egyéb fontos kérdésekkel kapcsolatban.

vissza

Hozzászólások