Elérhetőségeim

Telefon: +36 70/516-6513

E-mail: kapcsolat[kukac]erkezikababa[pont]hu

Olvass hasznos témákban

Ötletes, kreatív őszi bejelentések

Ti hogyan jelentettétek be, hogy bővül a család?

Hogyan könnyítsd a szülésed egyetlen mozdulattal?

Szuper demonstrációs videót készített egy külföldi, …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Mezei Katáng - 8. rész

A mezei katáng vagy vad cikória a őszirózsafélék …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Iszalag - 9. rész

A clematis, azaz az iszalag nyár egyik kedvelt kerti és …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Vadalma- 10. rész

A kifejlett vadalmafa jellemző magassága 5–10 m. …

Facebook

Alap vizsgálatok, amiket érdemes elvégeztetni ha babát szeretnétek - 2. rész

 

Alap vizsgálatok, amiket érdemes elvégeztetni ha babát szeretnétek - 2. rész

Az előző írásomra visszautalva szeretném egyértelműsíteni és tudatosítani mindekiben, aki meddőnek van nyilvánítva, hogy a diagnózis nem életre szóló és végleges, hanem csupán egy pillanatnyi állapot.

Olyan mint mikor influenzás vagy. Kikezelnek vagy magától elmúlik és megoldódott a probléma. Nagyon fontos tehát, hogy ne essünk kétségbe, ez egy diagnózis és vagy kezelhető vagy egyszer csak az esetek 95%-ban megoldódik az az esetlegesen nem is tudott, nem vizsgálható akadály ami a családdá válás útjában állt.

Ma azokról a vérvétellel elvégezhető vizsgálatokról fogok írni, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy tudjuk, női ciklusunk jól működik, van peteérésünk és a méh elő tud készülni az új élet fogadására.

Sokan kérdezitek tőlem, hogy lehet e valami gond, kell e vérvizsgálat, ha rendszeres és pontos a menstruációtok, vagy szoktátok érezni a feszítő érzés ovulációs időszakban a petefészkek körül.

A válasz IGEN. Szükség van rá, mert hiába érzel mindent és működik látszólag jól a ciklus, előfordulhat egy kisebb hormonhiány ami már kihathat úgy a testi működésre, hogy kedvezőtlen a fogantatáshoz. Ezt nem lehet észlelni, akár milyen jó testtudatod alakult ki az évek során.

Nézzük az alap hormonokat:

  • FSH
  • LH
  • Ösztradiol
  • Progeszteron
  • Prolactin
  • Tesztoszteron
  • TSH (anti TPO, FT3, FT4)
  • AMH

 

Nézzük a női ciklus felépülésének sorrendjében a hormonok funkcióját és eltérés esetén a következményeket amik a női testre kihathatnak.

Az első vizsgálatot a 2.-3. ciklusnapon kell megejteni, vagyis a menstruáció alatti első pár napban (nem az 1. nap! Mi számít első napnak? Az első 24 óra kb. Vagyis ha éjszaka jön meg, akkor a másnap lesz az első napod.)

Az új ciklus elején végzett vérvétel megmutatja az induló állapotot. Azt, hogy honann indul a tested, milyenértékekkel a follikuláris szakban (vagyis az ovuláció előtti periódusban).

Vizsgálják: TSH, FSH, LH, Prolactin, Ösztradiol, Progeszteron és Tesztoszteron értékeket.

Nagy vonalakban megemlítek pár dolgot a fenti hormonokról, hogy kicsit el tudd helyezni, mit is vizsgálnak, mely szerveket és mit ellenőriznek.

TSH:

A pajzsmirigy-serkentő hormon, mely az agyalapi mirigyben termelődik. Mérésével azt vizsgálják, hogy a pajzsmirigy megfelelően működik e. Ha a TSH magas, az agyalapi mirigy buzdítja a pajzsmirigyeket az aktívabb működésre, így azok nagy eséllyel alulműködnek. A TSH értéke tehát fordított korrelációt mutat a pajzsmirigy működésével. Fontos azonban tudni, hogy a TSH magában kevés a pajzsmirigy működés teljes diagnosztizálásához. Ahhoz kellenek a további (FT3, FT4 és anti TPO) értékek.

A következő részben olvashatsz a többi hormon szerepéről és eltéréseinek következményeiről.

Tarts velem és készüljünk együtt a fogantatásra.

vissza

Hozzászólások