Elérhetőségeim

Telefon: +36 70/516-6513

E-mail: kapcsolat[kukac]erkezikababa[pont]hu

Olvass hasznos témákban

Ötletes, kreatív őszi bejelentések

Ti hogyan jelentettétek be, hogy bővül a család?

Hogyan könnyítsd a szülésed egyetlen mozdulattal?

Szuper demonstrációs videót készített egy külföldi, …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Mezei Katáng - 8. rész

A mezei katáng vagy vad cikória a őszirózsafélék …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Iszalag - 9. rész

A clematis, azaz az iszalag nyár egyik kedvelt kerti és …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Vadalma- 10. rész

A kifejlett vadalmafa jellemző magassága 5–10 m. …

Facebook

Szülésznő, dúla, bába – Mi a különbség?

 

Szülésznő, dúla, bába – Mi a különbség?

Szeretnék egy kis segítséget adni abban, hogy ki, miben tud segítségedre lenni a várandósságod, szülésed során.

Szülésznő

A szülésznő olyan egészségügy végzettséggel rendelkező szaksegítség, aki kórházi körülmények között a szülész orvos jobb kezeként funkcionál. Szakmai tudása segíti a vajúdás folyamatának kísérésében, az esetleges nehézségek, rendellenességek felismerésében. Amennyiben nincs választott szülésznő – aki a megbeszéltek szerint, egy előre megállapodott honoráriumért cserébe részt vesz a szülésen – akkor több édesanya is tartozhat hozzá egy időben. A szülés során meghatározott időközönként vizsgálatokat végez, követi a szülés folyamatát – manuális vizsgálattal-, vérnyomást, magzati szívhangot mér, infúziót köt be ha szükséges. Mindezekről tájékoztatja a szülészorvost és a párt is. A szülésznő tehát nincs végig az anyával a szülőszobán. Ha nincs semmilyen komplikáció, az is előfordulhat, hogy nem találkozik az édesanya a szülészorvossal, csak a baba megszületése után ellenőrzi, hogy minden rendben van e.

Dúla

Dúla és dúla között meglepően nagy különbségeket találhatunk. Vannak a szakképesített dúlák – mint amilyen én is vagyok-, akik szaképesítéssel rendelkeznek, tanultak, folyamatosan továbbképzik magukat, figyelnek a kommunikációjukra, a testi folyamatok mellett a lelki oldalra is legalább olyan nagy hangsúlyt fektetnek. És vannak azok a Hölgyek, akiket mint dúlákat kértek fel családtagok, barátnők és ezáltal tettek szert tapasztalatra és ezen tapasztalati tudás birtokában (képesítés nélkül) segítik a többi édesanyát, mint asszonytársi segítő.

Dúlaként már a várandósság alatt megismerkedünk az édesanyával, párral, ami a várandósság folyamatát is könnyíti, de a szülésre való felkészülésben is nagy segítség. Fontos, az édesanyát foglalkoztató kérdéseket beszélünk át, bevonjuk az édesapát is az eszmecserékbe ha nyitott rá amivel folyamatosan ismerjük meg egymást, összeszokunk és kötődünk. Ez a fajta bizalom, ami a találkozóink alatt kél életre egy nagyon kellemes, nyugodt, biztonságos légkört teremt majd a szülőszobán. A szüléskísérés során – a szülésznővel ellentétben – végig veled vagyok. Előkészítem a te kényelmednek, igényeidnek megfelelően a szobát, berendezkedünk és kialakítjuk a ti kis fészketeket a következő órákra. Én csak rád, rátok figyelek. Segítek az ellazulásban, fájdalomcsillapításban, lelki mélypontokon való átlendülésben, bátorítalak, bíztatlak. Masszírozlak, ott és úgy ahogy az neked abban a pillanatban kellemes. Ha a kedvesed szeretne bent lenni velünk, mutathatok neki pár mozdulatot, hogy meghitten, kettesben lehessetek, míg és a szoba sarkából csendben támogatom a törékeny perceket.

Én a ti meghívásotokra érkezem, kórháztól és felkért szaksegítségtől függetlenül.Bába

A bába képesítését tekintve szülésznő, aki függetlenül, intézményen kívüli szaksegítségként kísér otthon szüléseket. A bába a szülést természetes, magától lezajló folyamatnak tekinti, nem vezeti azt, csak jelen van. Ha azonban bármilyen komplikáció lép fel, azonnal köteles mentőt hívni és részletesen beszámolni a szülés folyamatáról a kiérkező mentőorvosnak. Az új törvényi szabályozásnak köszönhetően több bábapraxis is alakult az ország több pontján, melyek szigorú feltételek mellett tevékenykedhetnek. Az erre vonatkozó szabályozást a 35/2011. (III. 21.) Korm. rendelet tartalmazza.

vissza

Hozzászólások