Elérhetőségeim

Telefon: +36 70/516-6513

E-mail: kapcsolat[kukac]erkezikababa[pont]hu

Olvass hasznos témákban

Ötletes, kreatív őszi bejelentések

Ti hogyan jelentettétek be, hogy bővül a család?

Hogyan könnyítsd a szülésed egyetlen mozdulattal?

Szuper demonstrációs videót készített egy külföldi, …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Mezei Katáng - 8. rész

A mezei katáng vagy vad cikória a őszirózsafélék …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Iszalag - 9. rész

A clematis, azaz az iszalag nyár egyik kedvelt kerti és …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Vadalma- 10. rész

A kifejlett vadalmafa jellemző magassága 5–10 m. …

Facebook

Orvos választás dilemmája

 

Orvos választás dilemmája

Vajon az eddig kezelő nőgyógyászom elvállalja a szülést? Nem is vagyok benne biztos, hogy nála lehet e szülni… Ha esetleg ő nem vállal, akkor merre tovább? Kérjek ajánlást tőle? Vagy fogadjam el a baráti kör tanácsait és keressek fel egy olyan szülészt, akivel már az ismerőseimnek vannak tapasztalatai?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések sokasága foglalkoztatja az édesanyát és ezek csupán egy téma köré csoportosulnak: Az orvos választás dilemmája.

A várandósság új, mindenki számára izgalmas és első gyermek esetén ismeretlen időszaka sok kérdést vet fel, már az első napokban, hetekben is.

Sok opció létezik ma Magyarországon, igyekszem mindegyikre kitérni.

Válasszak orvost, vagy ügyeletben szüljem majd meg a kisbabámat?

Vannak nők, akik szeretik előre tudni, kinek a megjelenésére, érintésére és szavaira számíthatnak a nagy napon. Számukra fontos a bizalom, nyitottság és a szimpátia. Ha ebbe a csoportba tartozol, érdemes elgondolkodni a szülész orvos választáson. Ideális esetben a várandósság második trimeszteréig megtalálod azt az orvost aki végigkísér a 40. hétig és jelen van a szülés óráiban. Ez egy ideális helyzet, mert van időtök megismerni egymást, átbeszélhetitek a kérdéseidet, a kórházi protokollt, az orvos kéréseit.

Nem mindenkinek van arra igénye, hogy ismerje a szülészt. Sokan a szülésznő választás mellett döntenek, mert a szülésznő az aki a folyamatban aktívabban részt vesz. Általános esetben a szülész orvos csak a kitolási szakban, a kisbaba érkezésekor van jelen, illetve néha benéz a szülőszobára, hogyan alakul a vajúdás A szülésznő a teljes időszakban elérhető közelségben van, rendszeres időközönként (legalább 2 óránként) benéz az édesanyára és a babára. Így ezen anyák a szülésznővel tartanak a várandósság alatt kapcsolatot, találkoznak párszor átbeszélni a kérdéseket, kéréseket és a szülés napjának mérföldköveit.

Ha szülész orvost vagy szülésznőt választasz, de szeretnél mindkettőt fogadni a nagy napra, akkor a fogadott szülésznődet/orvosodat kérdezd meg nyugodtan, ő kivel szeret együtt dolgozni. Fontos a szülőszoba légköre. Jó, ha olyan páros van melletted, akik tudnak, még jobb, ha szeretnek is együtt dolgozni. Évek óta ismerik egymás, megbíznak egymásban, jól együttműködnek. Fontos, hogy mindkét segítőd esetén hagyj időt magadnak a megismerésükre. Ideális esetben mindkettőjük elnyeri tetszésed és szívesen gondolsz arra, hogy ők lesznek veled azon a napon.

Az ügyeletben szülő nők közül sokan se szülész orvost se szülésznőt nem választanak. Ők vagy szüléskísérő dúlát szeretnének maguk mellett, vagy csak az édesapát. A szülés során a dúlai támogatáskor tudhatják, hogy a segítőjük a vajúdás kezdetétől az aranyóra végéig a rendelkezésükre áll, végig jelen van, segít, támogat mind fizikailag, mind lelkileg. Az édesapáknak is egy nagyfokú biztonságot és megnyugvást jelent egy szakképzett szüléskísérő jelenléte. Ők általában kórházat választanak és az intézményről szereznek mélyebb információkat.

Az édesanyák egy része a véletlenre bízza, ki vesz majd részt a szülésénél, nincs igénye arra, hogy megismerje a résztvevőket. Ezesetben az ügyeletben lévő szülésznő és orvos veszi gondozásba a várandós anyát és ők segítik a bent töltött időszakban.

Az alábbi kérdéseket érdemes átgondolni mielőtt belemélyedsz a rendelkezésedre álló információk tengerébe:

 • Fontos e számomra, hogy tudjam ki vesz részt majd a szülésemnél?
 • Milyen mértékben szeretném megismerni az illetőt/ket a nagy nap előtt?
 • Milyen elvárásaim vannak feléjük és azoknak milyen mértékben tudnak eleget tenni?
 • Valóban az én igényeim alapján választottam?
 • Biztos, hogy az ajánlott orvos számomra is olyan pozitív benyomást fog tenni mint arra aki ajánlotta?

Ha ellátogatok egy általam választott orvoshoz, az alábbi kérdésekre érdemes választ kapni a találkozó során:

 • Tisztelettudó és komolyan veszi a felé irányuló kérdéseimet, kéréseimet?
 • Kaptam konkrét választ a kérdéseimre?
 • Megvan a szakmai bizalmam felé? Vagy bizonytalan vagyok vele kapcsolatban?
 • Túl határozott? Ő tudja mire lesz szükségem anélkül, hogy megkérdezte volna?
 • Milyen érzést keltett bennem?
 • Szimpatikus volt? Milyen volt a hangja? A kisugárzása?
 • Türelmes volt? Végighallgatott? Meghallotta amit mondok, vagy csak mondta a maga gondolatait?
 • Biztos vagyok abban, hogy őt szeretném látni kisbabám születésénél? Meghívnám ezt az embert a gyermekem első születésnapjára is?
 • Fel tudok oldódni a jelenlétében, vagy feszengtem? Kellemetlen volt vele lenni egy szobában és alig vártam, hogy indulhassak?

Ezek csupán gondolatébresztő kérdések, amiket érdemes végiggondolni az orvos találkozók előtt és után. Amikor megtaláltad a látszólag neked megfelelő embert, akkor is javasolt a többedik találkozás után újra végigmenni a kérdéssoron. Még mindig úgy gondolod ahogy az első alkalom után?

Sosem késő váltani! Akár a 37-38. betöltött hét során is van esély arra, hogy találj más, számodra megfelelőbb segítséget. A körülötted lévő személyzet alapvetően meghatározó a szülés élményét és a bent töltött órákat/napokat illetően.

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel.

Ha további kérdésed merülne fel, esetleg szeretnél segítséget kérni az orvos választás, várandósság kapcsán, keress bizalommal a www.erkezikababa.hu oldalon lévő elérhetőségeim bármelyikén.

vissza

Hozzászólások