Elérhetőségeim

Telefon: +36 70/516-6513

E-mail: kapcsolat[kukac]erkezikababa[pont]hu

Olvass hasznos témákban

Ötletes, kreatív őszi bejelentések

Ti hogyan jelentettétek be, hogy bővül a család?

Hogyan könnyítsd a szülésed egyetlen mozdulattal?

Szuper demonstrációs videót készített egy külföldi, …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Mezei Katáng - 8. rész

A mezei katáng vagy vad cikória a őszirózsafélék …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Iszalag - 9. rész

A clematis, azaz az iszalag nyár egyik kedvelt kerti és …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Vadalma- 10. rész

A kifejlett vadalmafa jellemző magassága 5–10 m. …

Facebook

Miért nem alszunk már a babánkkal?

 

Miért nem alszunk már a babánkkal?

Amióta világ a világ az állatok és kölykeik anyjukkal együtt alszanak, anélkül, hogy ezt bárki megkérdőjelezné, vagy gondolkodna rajta. Mi a helyzet az emberekkel? A régi időkben, az ember gyerek is az anyjával volt, nem csak az alvás során, de a nap 24 órájában legalább a gyerek egy éves koráig. Az anya közelsége jelenti a babának az életet. Anyja óvja, táplálja, elrejti, megnyugtatja, fájdalmát enyhíti.
Az éjszakai szeparáció viszonylag új keletű dolog.

(Megjegyzés: Ez a cikk csupán tájékoztató jelleggel készült. Azoknak a várandósoknak, újszülött babák szüleinek, akik a sok ellentétes ajánlás miatt nem tudnak dönteni, mi lenne jó a gyereküknek. A továbbiakban tényszerűen tárom fel azokat a bizonyított és logikus magyarázatokat, amelyek esetleg segítenek a döntésben. Nem bírál senkit, aki külön szobában altatja gyermekét. Ez egy eszköz csupán azok számára, akik elhatározás előtt állnak.)

Nem fogod sem elkényeztetni, sem ártani a gyereknek azzal, ha veled alszik, sőt, ellenkezőleg.

Tudtad, hogy Japánban az együtt alvás és a szoptatás a norma és ebben az országban a legalacsonyabb a bölcső halál a világon? - Dr. James McKenna


Az együtt alvás széles skálán értelmezhető a közös szobában (de külön ágyban) töltött éjszakától a közös ágyban alvásig. Kutatások bizonyítják, hogy az egy ágyban (vagy baba öbölben) alvás pszichológiailag, biológiailag, tejtermelés szempontjából mérhetően jobb mind a babának, mind anyukájának.

Az anyák régen több mint 9 hónapig hordozták babájukat. Egy elemi ösztön volt ez, hiszen bármikor lecsaphatott rájuk egy állat, vagy egy másik törzs. Mindketten tudták, hogy ez a legbiztonságosabb és legjobb megoldás mindenkinek.

Azzal, hogy a gyereket egy külön szobába vagy kiságyba tesszük, nem érzékeli az anya nyugalmát, stressz hormonjai megemelkednek, folyamatos készenléti állapotba kerül (vagy rögtön hívni kezdi édesanyját). Eközben az anya sem tudja érzékelni a Kicsi igényeit, nem látja a korai éhségre utaló jeleit, vagy diszkomfort érzetét. Az a csodálatos kölcsönös egymásra hatás a mama és baba között megszűnik. Egy hihetetlen erős test-test lélek-lélek közötti kötelék ez, ami csodálatosan működik, amióta élet van a földön.

Az ember gyerek a többi emlőshöz képest az egyik legfejletlenebb. A legnagyobb szüksége neki van a szüleire a túléléshez. Törékeny, magatehetetlen, lassan fejlődik és teljes mértékben kiszolgáltatott a külvilágnak.

Tudtad, hogy az emberi újszülött egy felnőtt agy méretének csupán 25%-val  jön világra?

Tudtad, hogy a ma élő emlősök közül az ember az, aki a leghosszabb ideig függ szüleitől?

Tudtad, hogy az emberi csecsemő több hónapig nem tudja szabályozni saját testhőmérsékletét?

Tudtad, hogy nem képesek antitesteket előállítani önállóan, így ha nem kapják meg az anyatejből, fokozottabban ki vannak téve minden betegségnek?

Ashley Montague antropológus az ember gyerek születése utáni további 9 hónapját úgy aposztrofálta mint „külső várandósság”, mely időszakban az ember további létfontosságú fejlődést visz véghez az életben maradáshoz.

Ha az első egy évben magára hagyunk egy csecsemőt, az biztos halálhoz vezet. De ne legyünk ennyire szélsőségesek. Nézzük meg mi történik, ha magára hagyunk egy csecsemőt a kiságyában esetleg egy külön szobában főleg éjszaka?

Az egyszerű és tömör válasz, hogy nem fejlődnek olyan mértékben, mint ha az édesanyjuk közelében aludnának, biztonságban, nyugalomban.

Számtalan felmérést végeztek a „Hagyd sírni, majd megnyugszik” és szépen álomba sírja magát technikáról. Ezt az elméletet Dr. Ferber dolgozta ki, aki évek múlva a nyilvánosság előtt elnézést kért, és bevallotta, tévedett a teóriát illetően. Azok a gyerekek, akik pár hét múlva megszokják, hogy segélykiáltásukra nem reagál senki, beletörődnek abba, hogy nincs kire számítaniuk és ez örök nyomot hagy rajtuk.

Sok szülő tapasztalja, hogy gyermeke elalszik kézben vagy kendőben, és amikor leteszik a kiságyba legkésőbb 20 perc után felsír és kétségbeesetten keresi anyját. Ez az ösztönös biztonság keresése a csecsemőnek, aki pontosan tudja, csak szüleire számíthat. Ők jelentik a túlélését. Nem tudja, hogy a kiságy biztonságos. Ő csak az ősi köteléket érzi, ami édesanyjához köti. A csecsemő nem érzékeli, hogy különvált anyjától. Ő még mindig ugyan azt az erős kapcsot érzi, mint mikor a méhben fejlődött.

Rengeteg anyától hallani, hogy olyan szívesen magához venné a babát éjszakára is, és hogy mennyire jó ha kézben van a gyerek, de tudja, hogy nem szabad mindig felvenni ha sír, mert hozzászokik.

Azok a gyerekek, akik születésük után külön alszanak édesanyjuktól, nagyobb korukban is rosszabb alvók lesznek, többször kelnek fel éjszakánként és átmásznak szüleik ágyába, megbizonyosodnak, hogy megvannak és ő biztonságban közéjük fekszik. Nagyobb eséllyel lesznek felnőtt korukban is rossz alvók.

Tények röviden:

  • az együttalvás csökkenti a bölcsőhalált
  • segít az újszülöttnek a légzés szabályozásában
  • csökkenti /megelőzi a szülés utáni depressziót
  • csökkenti a stressz hormont és növeli a biztonságérzetet a babában
  • erősíti a kötődést és az „ős”bizalmat mama és baba között
  • javítja az alvás minőségét egészen a felnőtt korra kivetítve
  • elősegíti a baba fejlődését, gyarapodását
  • elősegíti a korai „leválást” és a gyerek biztonságban dönthet úgy saját maga, hogy külön szobában szeretne aludni, hisz tudja, hogy szülei mindig ott vannak és vigyáznak rá

 

Kedves Szülők!

Az ember gyerek 25%-os agymérettel születik. Nem zsarol, nem manipulál, nem követelőzik, csupán egy dologra van szüksége. Rátok! Hallgassatok az ösztöneitekre, és ha sír vegyétek magatokhoz. Nyugtassátok meg, hogy biztonságban van, nem hagytátok magára. Csupán ennyit szeretne. Ösztönösen cselekszik, nem ármánykodik és taktikázik. A gyerek ilyenkor azt éli meg, hogy szülei elhagyták, és soha többé nem jönnek vissza. Képzeljük el egy pillanatra, micsoda kétségbeesés lesz úrrá azon a csöppségen.

Arra bíztatlak, ha érzed magadban az ösztönös hívást, hogy reagálj gyereked sírására, ha szívesen aludnál vele, tedd meg! Egyszer lesz az a kisbaba ilyen korban. Gyorsan növekszik, és a kötődését az alapozza meg egy életre, amit most tapasztal. Ha nyitott vagy és elszánt, akkor az se zavarjon, hogy jóakaróid máshogy döntenének. Ő a TI gyereketek, és úgy cselekedjetek, ahogy azt TI jónak látjátok!

vissza

Hozzászólások