Elérhetőségeim

Telefon: +36 70/516-6513

E-mail: kapcsolat[kukac]erkezikababa[pont]hu

Olvass hasznos témákban

Ötletes, kreatív őszi bejelentések

Ti hogyan jelentettétek be, hogy bővül a család?

Hogyan könnyítsd a szülésed egyetlen mozdulattal?

Szuper demonstrációs videót készített egy külföldi, …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Mezei Katáng - 8. rész

A mezei katáng vagy vad cikória a őszirózsafélék …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Iszalag - 9. rész

A clematis, azaz az iszalag nyár egyik kedvelt kerti és …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Vadalma- 10. rész

A kifejlett vadalmafa jellemző magassága 5–10 m. …

Facebook

Hogyan valósíthatom meg álmaim szülését? – 1. rész

 

Hogyan valósíthatom meg álmaim szülését? – 1. rész

Sokan édesanya, vagy épp már családot tervező leendő várandós keresett fel, kérdezett arról, mi a jó szülés titka.
Nincs olyan biztos receptem, ami garantálja azt az általatok megálmodott, elképzelt szülést, amire vágytok, de pár tanácsot, ötletet és tapasztalatot szívesem megosztok veletek, ami már sokszor, sokaknak segített, mint támpont.
Vegyük sorra, hogyan készülhetsz kisbabád születésére.

Informatív felkészülés, tájékozódás

Sokan sokfélék vagyunk. Volt olyan pár, akit kísértem a várandósság hónapjaiban, majd a szülés óráiban, és egyáltalán nem is szeretett volna a szülés fiziológiájáról beszélni. Nem érdekelték mi történik az édesanya testével, hogyan forog ki a baba, csupán ismerkedésről, összehangolódásról szóltak a találkozók. A cél az volt, hogy minél inkább kialakuljon egy bizalmi, nyílt, kölcsönös szimpátián alapuló kapcsolat közöttünk. Az édesanya bízott a testében, a természet bölcsességében és kisbabájában.

Van aki egészen részletesen szeretne tisztában lenni a szülés fázisaival, az egyes szakaszok nehézségeivel, érzeteivel, hogyan tudjuk enyhíteni a kellemetlenségeket/fájdalmakat. Szeretné tudni, hogy hol csúszhat félre a dolog, milyen beavatkozások történhetnek, milyen esetekben, milyen lehetőségeik vannak egyes közbeavatkozások elkerülésére és azt hogyan érdemes kommunikálni az orvosnak, szülésznőnek.

Te melyik típusba tartozol? Ha szeretnél utána olvasni, keress hiteles forrást. Egy jó könyv, weblap vagy szülésfelkészítő tanfolyam lenne számodra a legmegfelelőbb?

A szülésfelkészítő tanfolyamok elég sokrétűek. Vannak ingyenesen elérhető, kórházak által szervezett alkalmak, amelyek az adott kórház, adott orvos szokásainak, protokolljainak megfelelően beszél a szülésről, kórházi benntartózkodásról. Hasznosak lehetnek, de tudd, hogy mindenki a saját szemüvegén keresztül látja a világot. Például, ha egy kórház rutinszerűen végez gátmetszést első szülő nőnél, biztos lehetsz benne, hogy úgy fognak beszélni róla, mint a világ legtermészetesebb dolgáról és úgy állítják majd be, hogy minden kórházban így megy ez. Légy résen és halld meg az ehhez hasonló kijelentéseket és kérdezz, olvass utána más helyeken is.

Amely lehetőségről nem tudsz, az nem is létezik számodra.

Találhatsz jó könyvet, ami valóban nagy segítség lehet az alapok elsajátítására, de nem igazán tudod kivel átbeszélni, nincs kitől kérdezni, ha további kérdés merülne fel benned.

Léteznek kiscsoportos szülésfelkészítő tanfolyamok –amilyeneket és is szoktam tartani- amelyek függetlenül, minden nemű részrehajlás és befolyásolási szándék nélkül tudják átadni számodra a tiszta tényeket oszlatnak el tévhiteket, mutatják meg a lehetőségeket, és tudják oldani az aggodalmakat és félelmeket amikkel sokszor érkeztek.

A jó szülésfelkészítőről úgy jön el a pár vagy az édesanya, hogy tájékozottabb, céltudatosabb, nyugodtabb és nagyobb az önbizalma, kevesebb a félelme. ugyanakkor mindemellett további kérdései merülnek fel és szeretne pár frissen hallott témáról bővebb információt kapni.

A jó tanfolyam megmutatja a lehetőségeiteket, alternatívákat és a választások következményeit. Kitér olyan témákra, amik ritkán kerültek szóba a szülésre készül családoknál, és rámutat a fontos eldöntendő kérdésekre.

Ha nem szeretsz csoport előtt beszélni személyes jellegű témákról, nem osztanád meg velük a kérdéseid, gondolataid, egyéni konzultációra is van lehetőség. Ha megoldható személyesen, választhatsz egy számodra szimpatikus és nyugalmat, bizalmat sugárzó segítőt, vagy esetleg ha a távolság miatt nehezen érhetőek el otthonod környékén efféle szolgáltatások, nálam már on-line (skype-on) is kérhetsz konzultációs időpontot. Ez egy új, kényelmes módja a tudatos készülésnek, sokszor az édesapák jobban is szeretik, mert ők is hallhatják és feltehetik kérdéseiket a beszélgetés alatt.

Saját tapasztalatom alapján mindenkinek ajánlom, hogy legyen egy kialakult képe a szülésről, amit nem barátoktól, családtagoktól hallott történetek alapján alakított ki magában, hanem megbízható, hiteles források alapján. Ez ad egyfajta biztonságot, arról, hogy mi fog történni a szülőszobán. Így is végtelen számú forgatókönyv létezik, de az alapok ismerete megadja a keretet a folyamatnak.

Az első részben megismerkedhettél az információ alapú felkészülésről, tarts velem legközelebb is és készüljünk együtt a Ti nagy napotokra.

vissza

Hozzászólások