• minden amire szükségem van
  • Baby
  • Egységben
  • macik
  • baby
  • 1
  • spirimami
  • teszt

Hogyan válaszd ki a számodra megfelelő szülés körüli segítőt?

 

Hogyan válaszd ki a számodra megfelelő szülés körüli segítőt?

Ha eldöntötted, hogy szeretnél szüléskísérőt (dúlát) magad mellé a nagy napon, az alábbi kérdések segítségedre lehetnek a megfelelő dúla kiválasztásához.

Jó ha a felkérés előtt találkozol vele, együtt töltötök annyi időt, amire szükséged van ahhoz, hogy az első benyomásod kialakuljon vele kapcsolatban. Jó ha kicsit megismered a személyiségét, a kisugárzását, megfigyeled magad, milyen a társaságában lenni. Persze az első találkozóból nem fog mindenre fény derülni, de sok mindent meg tudsz figyelni magaddal és vele kapcsolatban.

Az alábbiakban segítek neked pár olyan kérdéssel, amiket érdemes feltenned a találkozótok alkalmával. Ne légy rest kérdezni, azért vagytok ott, hogy megismerjétek egymást.

1.    Hogy lettél szüléskísérő? Miért választottad ezt a hivatást?

Ez a kérdés egy remek alkalom, hogy választottad meséljen magáról, a dúlaságról mint életformáról. A legtöbb szüléskísérő valamilyen mély érzelmi töltetű történetet oszt meg, ami miatt hívást érzett eziránt a csodálatos hivatás iránt. Ott lenni egy családtag születésénél egy meghitt, megtisztelő és szent lehetőség, amiért én mindig nagyon hálás vagyok a párnak, aki felkért. Megtisztelőnek érzem, hogy meghívnak, és a támogatásomat kérik egy ilyen csodás, felejthetetlen eseménynél. A szüléskísérés pszichikailag és érzelmileg, sokszor fizikailag is intenzív, koncentrált jelenlétet igényel. A kiszámíthatatlanság és a folyamatos rendelkezésre állás egy külön részét képezi. Azt gondolom, hogy mély, szívből jövő elköteleződést kíván a segítőtől és teljes, megértő és tiszteletteljes odafordulást a pár igényei felé. Nagyon sokat segíthet neked, ha meghallgatod, hogyan talált el segítőd az életfeladatához.

2.   Milyen képzettséget szereztél? Jársz e továbbképzésekre? 

A képzettség és a tanulás, gyakorlati tudás elsajátítása fontos szempont lehet. Sok féle lehetőség kínálkozik arra, hogy valaki dúlának vagy szüléskísérőnek álljon. Ma jelenleg Magyarországon nincs kialakult szabályozás a szüléskísérésre vonatkozóan, előképzettségi feltétele sincs. Sokat elárul viszont a segítődről, hogy milyen módon képződött, és mennyi ideig, jár e folyamatos továbbképzésekre. Jelenleg találkozhatsz olyan dúlákkal, akik családtagjaik, barátnőik vagy ismerőseik szüléseinél voltak jelen, és ezzel a támogató jelenléttel tudnak ott lenni a te szülésednél is. Vannak akik 2 vagy 4 napos tanfolyamon képződtek, és vannak akik - mint én is - évekig tanulnak, folyamatosan képezik magukat különböző előadásokon. Szabadidőjükben tanulmányok és kutatások ismereteinek elsajátításával bővítik tudásukat.

3.   Egyaránt kísérsz kórházi és otthon szüléseket is? Van olyan kórház ahol nem vállalod a szüléskísérést?

Bizonyosodj meg róla, hogy segítődnek nincs semmilyen ellenérzése a választott helyszínnel, orvossal, szülésznővel, bábával kapcsolatban. Fontos, hogy tudd nem fogja semmilyen régi történet feszélyezni a légkört.

4.   Kérdezz rá nyugodtan az anyagiakra. Mit tartalmaz az elismerés díja? Milyen lehetőségek vannak amik a legjobban alkalmazkodnak az igényeinkhez?

Hány konzultációt foglal magába a díjazás a szülés előtt és után? Általában érdemes 1-2 találkozót megejteni a szülés előtt, hogy egymásra tudjatok hangolódni, feltehesd a kérdéseidet és átbeszéljétek a szülési tervedet. Érdemes 1-2 alkalommal a kisbaba születése után is találkozni, hogy átbeszéljétek a felmerülő kérdéseket, a kisbaba ellátásával kapcsolatos esetleges aggodalmaitokat, ha készen állsz rá a szülésről is eshet szó.

5.   Találkozhatunk a szülés után, hogy amikor készen állok rá átbeszéljük a nap történéseit?

Ez ugyan ötös számmal szerepel, és már említést is tettem róla, de azért foglaltam külön pontba, mert nagyon fontosnak találom. Minden anya számára jótékony, ha megoszthatja érzéseit és gondolatait a szülésével kapcsolatban. Fontos, hogy valaki, értő figyelemmel, megfelelő hozzáállással végig hallgassa és segítséget nyújtson az esetleges nehézségek, nem várt események feldolgozásával kapcsolatban. Ez az alkalom jó lehetőség, hogy amennyiben szeretnéd, meghallgasd, hogy kívülállóként ki hogyan látta az adott szituációt. Előfordulhat, hogy eseményekre nem emlékszel a módosult tudatállapot miatt. Mindenkinek jótékony hatású ha megfelelő hallgatósággal megoszthatja történetét, megéléseit.

6.   Van helyettesed? Találkozhatok vele a nagy nap előtt? Hogyan választhatom ki a helyettest? Segítesz választani?

Ez is nagyon fontos kérdés, mégis sokszor nem gondolunk rá. Bármikor történhet valami segítőddel, önhibáján kívül. Megbetegedhet, vagy olyan helyzetbe kerül, hogy nem tud veled lenni a szülésnél. Jó tudnod, hogy van e lehetőséged helyettest kérni, választani.

7.   Mikortól és milyen módon leszel elérhető számomra?

Fontosnak tartom ennek tisztázását is, mert sokszor az édesanyák feszélyezve érzik magukat egy kései telefonhívással kapcsolatban. Én úgy gondolom, – és ennek megfelelően vállalom a rendelkezésre állást -  hogy a kiírt dátum előtt 4 héttel (37. héttől) 0-24-ben hasznos, ha a dúlád bármikor eléred telefonon.

8.   Van honlapod vagy bármilyen olyan anyag amiből tovább tájékozódhatok? 

Olvasgasd a weboldalt. Tetszik a tartalom? Tetszik a stílus? Milyen érzéseket kelt benned? Segíthet jobban feltárni támogatód preferenciáit, elveit, személyiségét.

9.   Milyen egyéb dologra kérhetünk fel? Például: fotózás a vajúdás alatt, méhlepény nyomat készítése? Esetleg szoptatási tanácsadás, masszázs?

Vannak dúlák, akiknél további lehetőségek is a rendelkezésedre állnak. Érdeklődj bátran. Én például foglalkozok kisbaba masszázzsal, Bach virág terápiával, alapszíntű szoptatási tanácsadással is.

10.   Van e bármilyen elfoglaltságod, esetleg másik felkérésed az én kiírt dátumom környékén?

Érdemes informálódni, hogy az adott időszakban van e valamilyen elfoglaltsága segítődnek, ami akadályoztathatja abban, hogy veletek legyen ha eljön az idő. Kérdezd meg nyugodtan, hogy mennyi esély van arra, hogy másik szüléshez hívják? Egy tapasztalt dúla úgy osztja be az idejét, ha lehetséges ne vállaljon átfedésben több kísérést, de amennyiben mégis megesik, jó tisztázni és átbeszélni az esetlegesen fellépő nehézségeket, lehetőségeket, megoldásokat.

11.   Hogy jellemeznéd az ideális dúládat? Mit szeretnél/vársz el tőle?

A dúládnak rugalmasnak kell lennie. Alkalmazkodni az akár gyorsan változó igényeidhez, helyzetekhez. Szeretnéd, hogy bátorítson, lelkileg támaszod lehessen? Szeretnéd, ha inkább csendben lenne és egy kellemes láb- vagy hátmasszázzsal segítene a lazulásban? Szeretnél adott esetben a vállán sírni egy jót? Egy jó dúla igyekszik eleget tenni minden kérésednek, de van egy alap személyisége, energiája, kisugárzása, ami áthat mindent. Ha egy hullámhosszon vagytok, nem lehet gond. Kérdezd meg nyugodtan, mitől érzi magát jó dúlának? Tetszik a válasza?

12.   Érzed, hogy figyel rád? Kérdezett rólad? Érdeklődik a felől, hogy mit szeretnél és mik az elképzeléseid?

Jó esetben a dúlád nem befolyásol, véleményez és ítélkezik. Segítő kérdésekkel igyekszik a gondolatmenetedet támogatni és információ adással bontja ki számodra a lehetőségeidet, amik közül majd te kiválasztod a számodra legideálisabbat.

13.   Végül ha gondolod kérdezz rá bátran, ha érdekel a másik véleménye, érzései. Mit gondol, hogy érzi, tudna jó segítőd lenni? 

A fenti kérdéseken túl gondold végig, érezz bele az alábbiakba:

Meghívnád őt gyermeked születésnapjára?

Tudnál vele akár több mint 24 órán át összezárva lenni?

Van bármi ami idegesít benne/rajta? Emlékeztet valakire? Kire?

Veled lesz az egyik legintimebb, legsérülékenyebb, legkiszolgáltatottabb óráidban. Fogsz rá tudni támaszkodni? Meg tudja adni amire vágysz? Mit érzel a beszélgetés végén? Egy közvetlen, jó hangulatú, nyitott beszélgetést zártatok? Figyeld az érzéseidet is ne csak a válaszokat.

vissza

Hozzászólások

Elérhetőségeim

Telefon: +36 70/516-6513

E-mail: kapcsolat[kukac]erkezikababa[pont]hu

Olvass hasznos témákban

Ötletes, kreatív őszi bejelentések

Ti hogyan jelentettétek be, hogy bővül a család?

Hogyan könnyítsd a szülésed egyetlen mozdulattal?

Szuper demonstrációs videót készített egy külföldi, …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Mezei Katáng - 8. rész

A mezei katáng vagy vad cikória a őszirózsafélék …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Iszalag - 9. rész

A clematis, azaz az iszalag nyár egyik kedvelt kerti és …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Vadalma- 10. rész

A kifejlett vadalmafa jellemző magassága 5–10 m. …