Elérhetőségeim

Telefon: +36 70/516-6513

E-mail: kapcsolat[kukac]erkezikababa[pont]hu

Olvass hasznos témákban

Ötletes, kreatív őszi bejelentések

Ti hogyan jelentettétek be, hogy bővül a család?

Hogyan könnyítsd a szülésed egyetlen mozdulattal?

Szuper demonstrációs videót készített egy külföldi, …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Mezei Katáng - 8. rész

A mezei katáng vagy vad cikória a őszirózsafélék …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Iszalag - 9. rész

A clematis, azaz az iszalag nyár egyik kedvelt kerti és …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Vadalma- 10. rész

A kifejlett vadalmafa jellemző magassága 5–10 m. …

Facebook

Beszéljünk az (EDA) epidurális érzéstelenítésről -videoanyaggal

 

Beszéljünk az (EDA) epidurális érzéstelenítésről -videoanyaggal

Az epidurális érzéstelenítés egy lehetőség amely a szülés során blokkolja a fájdalmat a test bizonyos régiójában. Az epidurális érzéstelenítés célja, a fájdalomcsillapítás nem pedig altatás ami a nagy esemény teljes kiesését eredményezné

Több oka is van annak, hogy egy édesanya miért akar epidurális érzéstelenítést. De a legtöbben nem tudják, mi fog történni az epidurális érzéstelenítés előkészítése során, hatása alatt, a baba megérkezéséig illetve utána.

Mik fognak veled történni lépésről lépésre? Hogy fogsz mozogni az epidurális érzéstelenítéshez behelyezett kanüllel? Meddig tart a hatása? Mit is adnak be pontosan? Hogyan ha a babádra?

Többek között ezekre a kérdésekre kaphatsz választ a továbbiakban.

Fontos tudnivalók:

  • Az érzéstelenítés blokkolja az idegi impulzusokat az alsó gerinci szakaszon. Ez a test alsó felében csökkent érzékelést eredményez.
  • Az epidurális érzéstelenítés során használt gyógyszerek a helyi érzéstelenítők családjába tartoznak. Ezeket a fájdalomcsillapító szereket gyakran olyan opioidok vagy narkotikum kombinációk szállítják, mint a fentanil és a szufentanil. A fentanil egy opioid szer, ami 50-szer erősebb a morfiumnál, és 60-szor erősebb, a heroinnál. Ez egy C osztályú drog, ami nem elhanyagolható tény, mindamellett a pozitív hatás mellett ami az anya számára előnyös lehet. Az édesanya számára nyújtott előnyök mellett fontos mérlegelni az esetleges kockázatokat amik a babára hatnak. Az orvosok nem gyakran beszélnek róla, de fontosnak tartom és az édesanyákat megillető alapvető jognak, hogy teljes körűen tájékoztatva legyenek mielőtt döntéseket hoznak.
  • Bármikor lehet epidurális érzéstelenítést kapni, de a kórházak inkább addig várnak, amíg aktív vajúdásba nem fordul  a szülés, illetve van ahol nem érhető el a nap 24 órájában az aneszteziológus, így korlátozva hozzáférhető.
  • Az epidurális érzéstelenítés csökkenti a vérnyomását, ezért alkalmazása előtt 2 tasak infúzióval töltik fel az édesanyát (és a babát is).
  • Az epidurális érzéstelenítés csökkentheti a méhösszehúzódások erejét és gyakoriságát, ami olyan beavatkozásoknak nyitja meg a kaput mint  például a méhösszehúzódást segítő, gyorsító mesterséges oxitocin. A mesterséges oxitocin kihatással van a baba jóllétére a méhen belül, és az erős, szűnni nem akaró méhösszehúzódások hatására szívhang esés léphet fel szülés közben. Ezen hatások miatt a statisztikák szignifikánsan mutatják, hogy radikálisan nő a gátmetszés, fogó, vákuum, és végső megoldásként a császármetszés mint életmentő beavatkozás esélye is. .
  • A nők kevesebb mint 1 % - a tapasztal meg a fejfájást a gerincvelő-szivárgás miatt.
  • A következő mellékhatásokat gyakrabban tapasztalják mint hidegrázás, fül csengés, hátfájás, fájdalom a tű beillesztésének helyén, hányinger vagy nehéz pisilés.
  • Ritka esetekben felléphet állandó idegi károsodás.
  • A legtöbb tanulmány arra utal, hogy egyes babáknak nehézséget okoz a kötődés és gyakoriak a szoptatási nehézségek is. A babák aluszékonyabbak, és nagyobb a szülést követő súlyvesztés, ami annak a lefolyatott infúzió mennyiségnek köszönhető amit az édesanya kapott az EDA előtt.
  • Ha epidurális érzéstelenítést kapsz, addig ágyban kell lenned, amíg teljesen ki nem megy a hatása a szernek. Mivel már nem fogod teljes mértékben érezni  a lábaid.  Az édesanyát és a babát is egy ideig megfigyelés alatt tartják.

Néhány ok, amiért édesanyák az epidurális érzéstelenítést választják

  • Nem akar nagy fájdalmakat érezni a szülés alatt.
  • Már napok óta nagyon kimerült és időre van szüksége, hogy pihenjen és aludjon.
  • Nem tud eleget pihenni az vajúdás alatt, és a méhnyak, méhszáj tágulása  nem halad előre. Egy epidurális érzéstelenítés segít teljesen ellazulni, így könnyebb elengedie magát és szabadon tud tágulni a méhszáj.
  • Lehet, duzzadt a méhnyak. Egy epidurális érzéstelenítés segít orvosolni, és meg is előzheti a császármetszést.
  • A természetes szülést nehezen viseli és kezd traumatikussá válni.
  • Ha császármetszésre van szükség, és ébren akar az édesanya maradni, miközben nem érez fájdalmat.

További fontos információk:

  • Nem biztos, hogy az epidurális érzéstelenítést sikerül időben kérni. A relaxáció, mély légzés, masszázs, aromaterápia, homeopátia jó alternatívák abban az esetben, ha valamilyen okból epidurális érzéstelenítést nem kaphat az édesanya.
  • Egy jó epidurális érzéstelenítés lehetővé teszi, hogy az anya enyhén érezze a lábát és lehetővé teszi, hogy érezze mikor kell nyomni. A túllőtt, erős érzéstelenítő teljesen érzéketlenné tehet, és nagyon megnehezíti a nyomást.


Hogyan adnak be egy epidurális érzéstelenítést? 

  • Az intravénás  (IV) folyadékot az epidurális érzéstelenítés megkezdése előtt kell beadni. Az édesanya számíthat rá, hogy 1-2 liter folyadékot kap az érzéstelenítés beadása előtt. Egy aneszteziológus (az altatás kezelésére szakosodott) fogja beadni az epidurális érzéstelenítést.
  • Az édesanyát arra fogják kérni, hogy hajlítsd be a hátát, és maradjon mozdulatlan, amíg a bal oldalán fekszik, vagy ül. Ez a pozíció létfontosságú a komplikációk megelőzése és az epidurális hatékonyság növelése érdekében.
  • Fertőtlenítő oldatot használnak, áttörlik a deréktájékot, hogy minimálisra csökkentsék a fertőzés esélyét. Egy kis terület a hát alsó szakaszán helyi érzéstelenítést kap, hogy érzéketlen legyen. Ezután egy tűt helyeznek be a gerincet körülvevő lezsibbadt területre.
  • Ezután egy kis csövet vagy katétert az epidurális térbe vezetnek. A tűt ezután gondosan eltávolítják, és a katétert - ahol a gyógyszert időszakosan vagy folyamatosan infúzió útján bejuttatják- leragasztják, hogy ne csúszkáljon.
  • Az édesanyát megkérik, hogy feküdjön le az ágyban a szülés hátralévő részére.
  • A szülést, követően pár órába telik, míg a zsibbadás megszűnik, és visszatér az eredeti érzékelés az alsó végtagokba.

Az alábbi video megmutatja hogy zajlik a beavatkozás

Ha epidurális érzéstelenítést kap az édesanya, kényelmes lehet, ha egy egy nagy párnát vagy paplant teker össze és a térdei közé teszi. Ha lehetősége van, ne maradjon egy pozícióban tovább mint 20 perc. Érdemes átforogni a másik oldalra és testtartást váltani amit még engednek!  A forgás helyet ad a babának, segíti a szülőcsatornában a haladását és kevésbé terheli meg az egyoldalú fekvés. Használjuk a gravitációt amennyire lehet! A függőleges pozíciók biztosítják, hogy a baba feje nyomást gyakoroljon a méhnyakra, és ezáltal segítse a további tágulás. 

Szeretném, ha megértené minden édesanya, hogy ha valamiért úgy alakul hogy epidurális érzéstelenítést kap, azt ne tekintse bűnnek, ne ítélje el magát vagy az orvosát. Ha megbízik a segítő személyzetben (és ennek kellene lennie az alapállapotnak minden szülés beindulása előtt), akkor bízzon a szakértelmében és abban, hogy arra a beavatkozásra amit épp elrendel a szakember, szükség van az ő és gyermeke egészsége érdekében.

Fontos azonban azokban az esetekben amikor kimondva vagy kimondatlanul az édesanya maga választja a fájdalomcsillapítás ezen medikalizált verzióját, hogy felelősen tudja, milyen előnyei, hátrányai, alternatívái és következményei vannak döntésének nem csak saját magára de gyermekére nézve is. Mindezek tudatában is lehet emellett voksolni, de annál szörnyűbb nincs, mint mikor egy ritka mellékhatás meglepetésként és egy szülőpárt, ami tudható is lehetett volna, ha megfelelő tájékoztatást kapnak a beavatkozást előtt.

Ezért született ez az írás és remélem, hogy segített olyan információk birtokába kerülni ami még eddig nem volt ismert számodra.

Én nem vagyok egészségügyi személyzet, sem szülész nőgyógyász, de a fenti adatok és tények egyre több helyen megtalálhatóak akár az interneten akár külföldi és egyre inkább magyar konferenciákon témaként, vagy előadások, publikációk formájában.

Kérdezd nyugodtan orvosodat a fentiekkel kapcsolatban, kérj teljeskörű tájékoztatást és tedd fel az alábbi kérdéseket amire egyértelmű és korrekt válaszokat kérj.

Mi az előnye?

Mi a hátránya?

Milyen kockázatai vannak?

Van-e alternatívája és ha igen mik azok?

Meddig kell döntenem ha döntési lehetőségem van?

Kívánom, hogy a szülésed úgy alakuljon ahogy elképzelitek.

vissza

Hozzászólások