• minden amire szükségem van
  • Baby
  • Egységben
  • macik
  • baby
  • 1
  • spirimami
  • teszt

13 fontos kérdés, amit minden szülőnek fel kellene tennie a szülőszoba látogatás során

 

13 fontos kérdés, amit minden szülőnek fel kellene tennie a szülőszoba látogatás során

A szülés és a frissen született csecsemő ellátásának első hetei a legtöbb szülőt izgatottsággal, némelyeket félelemmel tölt el.
Kórház, orvosok, gépek és az ismeretlen szakmai kifejezések gyakran kényelmetlen, zavarodott helyzetbe hoznak egy először szülő anyát, aki nem tudja mire számítson a bent töltött napokban.

Sajnos a szülőszoba látogatások sok esetben nem válaszolnak meg minden kérdést és sokszor fontos momentumok, információk vesznek el. Amíg azonban nem tudod mit érdemes kérdezned, nem is vagy tudatában, hogy kimaradt valami, és esetleg több váratlan esemény is érhet a kórházi bent tartózkodásod során.

Íme néhány fontos kérdés, amit érdemes feltenni, amennyiben erről nem esik szó a bemutatkozó során.

1. Vannak egyágyas, illetve alternatív szobák?

Sok nőt frusztrál a tudat, hogy több, idegen, vajúdó asszonnyal kell egy szobában feküdni, vagy szülés után több csecsemő hangját, anya énekét hallani. Ha te is ezek közé tartozol, érdemes megkérdezni, van-e az intézménynek privát szobája, és azt milyen módon lehet lefoglalni. Egyes kórházakban van ingyenes egyágyas szoba, egyesekben külön térítés ellenében igényelhető. Tájékozódjunk, ha fontosnak tartjuk az intimitást és a privát szférát.

Sok tudatos anya készül alternatív módszerekkel a szülésre. Kérdezd meg, hogy van-e olyan szobájuk, ami káddal, vajúdó labdával, bordásfallal felszerelt.

2. Megválaszthatod a pozíciódat a vajúdási és a kitolási szakaszban?

Sok kórházban a szülésnek szigorú szabályai vannak. Vannak helyek, ahol mai napig élnek a beöntés, borotválás, infúzióra kötés és hanyatt fekve szülés előírásai. Érdeklődj a személyzettől, hogy megválaszthatod-e a pozíciót, hogy sétálhatsz-e a kontrakciók alatt, ehetsz/ihatsz-e a baba megszületéséig?

3. Hány fő engedélyezett a szülőszobán?

Számos anya csupán gyermeke apját szeretné maga mellett tudni a szülése során, de vannak jó páran, akik szívesen kérnek fel dúlát, aki legjobb tudását és szeretetét nyújtva lelkileg és testileg támogatja, kíséri a vajúdó nőt és családját. Kérdezz rá nyugodtan a kórházi személyzetnél, hogy náluk milyen szabályozás van életben.

4. Közvetlenül a születése után megkapod-e és nálad maradhat-e a babád vagy a protokoll szerint elviszik (mérni, vizsgálni, fürdetni, öltöztetni) és csak azután adják vissza?

Ez kétség kívül az egyik legfontosabb kérdés. Nagyon fontos mindkettőtöknek, hogy a szülés utáni pár órát együtt tölthessétek. Vannak kórházak/orvosok, akik már elismerik ennek fontosságát és azonnal bőrkontaktba teszik a babát az anyukája hasára. Más intézményekben/orvosoknál azonban a régi szokás szerint azonnal elviszik az újszülöttet. Amennyiben neked is fontos, hogy az aranyórában nálad legyen a gyerek, kérdezz rá, hogy az általad választott szülészeten, mi a protokoll. Érdemes felkészülni a császármetszés eshetőségére is. Kérdezz rá nyugodtan, hogy amennyiben szükséges a beavatkozás, hogyan változik a szülés menete és a csecsemő ellátása az első órákban.

5. A gyerekszülést követően a csecsemő osztályon lesz vagy „room in” rendszer működik a kórházban, és veled lehet?

Kórháza válogatja, hogy milyen belső szabályzat szerint jár el. Van ahol a gyerekeknek a csecsemőosztályon kell maradniuk, és csak szoptatási időben „adják ki” a babákat.

Máshol a gyerek a szülést követően (amennyiben az anya olyan állapotban van, hogy már el tudja látni gyerekét) az édesanyával lehet, amennyiben kéri, vagy éppen a megszokott az, hogy a gyerekek az aranyóra utáni vizsgálatokat és fürdetést követően hazaindulásukig a mamájukkal lehetnek. Érdeklődj a témáról, hogy ne érjen meglepetés a szülést követően.

6. Van lehetőség szoptatási tanácsadó igénybevételére? A kórházi személyzet segítsége igénybe vehető?

Több kórház elismeri a szoptatás fontosságát, és a kórházban töltött napok alatt nagyon támogató nővérek segítik az anyákat a technika tökéletesítésében. Amennyiben úgy érzed, nem kapod meg a kellő figyelmet, érdemes felkeresni egy laktációs tanácsadót. Vannak ingyenes szervezetek is és térítés ellenében segítő IBCLC szoptatási tanácsadók.

7. Hogyan gondoskodnak a csecsemőosztályon a babádról? Adnak tápszert? Teát vagy vizet? Használnak cumit a síró gyerekek megnyugtatására?

Ha szeretnéd természetes módon táplálni a babát, és a kórházi protokoll szerint a csecsemőknek tápszert is adnak, esetleg ha nem indul még be a tejed (ami teljesen normális és nem jelenti azt, hogy nem fog menni a szoptatás) akkor cumisüvegből etetik a babát, kérdezz rá, van e bármilyen alternatív megoldás ennek elkerülésére. Kérdezz rá, hogy a kórház szokott e cumit adni a kicsiknek. Amennyiben ezt nem szeretnéd, kérd meg a nővéreket, hogy iktassák valahol, hogy te nem szeretnéd, ha a te gyereked cumival kínálnák és nyugtatnák meg. Adj hangot a kérésednek. Ő a te gyereked. Ezt soha ne feledd!

8. Engedélyezik-e a fényképezést és videó készítést a szülőszobán?

Csodálatos emlék tud lenni egy kép vagy videó, amit a család új tagjának érkezéséről készítetek. Amennyiben tervezitek ennek megörökítését, érdeklődj a helyi személyzettől, hogy tiltja e valamilyen szabályzat a fényképező/videokamera használatát. Amit nem tiltanak, az engedélyezett. :)

9. Hol lehet parkolni és fizetni kell-e a hely használatért?

A legtöbb kórházi parkoló csak ellenérték fejében használható. Érdemes megnéznetek a környező utcákat, esetleges ingyenes parkolási lehetőséget a közelben. Persze, ha a helyzet úgy kívánja, úgy is a legközelebbi szabad helyet fogjátok választani, de nézzetek előre körbe, kérdezzétek az intézmény dolgozóit a helyi viszonyokról, lehetőségekről.

10. Előre megkaphatod-e a nyilatkozatokat és adatlapokat, amiket ki kell tölteni a kórházba érkezéskor?

A mai hatályos szabályozás szerint minden kórházban kötelesek kiadni a kórházi regisztrációnál kitöltendő dokumentumokat. A kontrakciók közben, felfokozott idegállapotban vagy éppen módosult tudatállapotban nem tudod értelmezni és végiggondolni azokat a nyilatkozatokat, amikben feljogosítod a kórházi személyzetet, hogy mit tehetnek vagy éppen mit nem a te beleegyezéseddel. Kérd ki a kitöltendő papírokat előre, és olvasd végig otthon, nyugodt körülmények között és tiszta fejjel dönts azokról. A kórházi táska egy könnyen elérhető zsebébe készítsd be, mert az az első dolog, amire szükséged lesz a kórházba érkezéskor.

11. Mi a látogatási rend? Meglátogathat(nak) az idősebb gyereke(i)m? Mikor, ki, meddig maradhat nálad és gyereket beengednek-e a szülészetre?

Érdeklődj a látogatási rendről és szabályzatról.

12. Van rendelkezésre álló mellszívó?

Ha szoptatni szeretnéd a babád, nagy eséllyel szükséged lesz a bent tartózkodás idejére egy mellszívóra.

Sok kórház, rendelkezésre bocsát egy mellszívót, hogy a csecsemőosztályon pihenő újszülötteket az anyák minél jobban elláthassák tejjel. Így akkor is ingerelheted a tejtermelést, amikor a kisbabád nincs veled.

13. Mire számítsak, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy császármetszésre van szükség?

Legyen a gondolataidban, hogy a császármetszés egy lehetséges útja a kisbabád világrahozatalának. Vannak olyan helyzetek, amelyek mindkettőtök érdekében, a biztonságotokért és egészségetekért a műtéti megoldást követelik meg. Informálódj az eljárásokról, az előkészítés menetéről, a műtétről és a beavatkozás utáni lábadozás időszakáról is.

 

A fenti gondolatébresztő kérdéseket azért tartom fontosnak, mert sok anya azt gondolja, hogy ami van, azt kell elfogadni.

Kedves Édesanya!

Kérlek a következő gondolatokat érezd át, tudatosítsd és a saját igényeid szerint formáld át.

A TE testedről TE döntesz!

Ha valóban indokolt vagy életmentő beavatkozásra van szükség, akkor az orvosok be fognak avatkozni akkor is, ha adott esetben nem járultál hozzá, például a gátmetszés elvégzéséhez.

A kisbaba a TIÉD!

Senkinek semmi joga ahhoz, hogy elvegye vagy elvigye! Ha te szeretnéd az aranyórát kettesben vagy hármasban tölteni és a gyerek jól van, akkor nyugodtan mondhatsz nemet a fürdetésre és a méricskélésre. Nem fog az a gyerek se összemenni se nőni 2 óra alatt, a magzatmáz pedig még védi is a kórházi környezet baktériumai és vírusai ellen.

Magyarországon szabad orvos választás van!

Ha nem vagy megelégedve az orvosoddal, válts. Ne félj keresni valakit, aki megért, aki támogatja a te elképzeléseidet, és biztonságban érzed magad vele.

Ha arra vágysz, hogy valaki mindig veled legyen és támogasson, fogadj dúlát!

Nagyon sok anya a folyamatos jelenlétet, támogató környezetet az orvostól vagy a szülésznőtől várja. Az ő feladatuk teljesen más egy szülés kísérésénél. Ha arra vágysz, hogy valaki masszírozzon, alternatív eszközökkel csillapítsa a fájdalmadat, komfortosabbá tegye a környezetet, meghittséget, nyugalmat és szeretetet sugározzon, biztos pont legyen a nagy úton, lelkiekben támogasson és végig fogja a kezed, akkor keress egy számodra szimpatikus dúlát (asszonytársi segítőt) aki támogatást nyújthat már a várandósságod alatt illetve a gyermekágyi időszakban is.

Bízom benne, hogy hasznosnak ítélted a cikkem és elindítottam olyan gondolatokat benned, amik hozzásegítenek egy elképzeléseid szerinti szülésélményhez.

Ha hasznosnak ítélted a cikket, ajánld másoknak és oszd meg a FaceBook-on. :)

vissza

Hozzászólások

Elérhetőségeim

Telefon: +36 70/516-6513

E-mail: kapcsolat[kukac]erkezikababa[pont]hu

Olvass hasznos témákban

Ötletes, kreatív őszi bejelentések

Ti hogyan jelentettétek be, hogy bővül a család?

Hogyan könnyítsd a szülésed egyetlen mozdulattal?

Szuper demonstrációs videót készített egy külföldi, …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Mezei Katáng - 8. rész

A mezei katáng vagy vad cikória a őszirózsafélék …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Iszalag - 9. rész

A clematis, azaz az iszalag nyár egyik kedvelt kerti és …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Vadalma- 10. rész

A kifejlett vadalmafa jellemző magassága 5–10 m. …