• minden amire szükségem van
  • Baby
  • Egységben
  • macik
  • baby
  • 1
  • spirimami
  • teszt

Mit NE kérdezz és mit NE mondj egy még gyermektelen párnak

 

Mit NE kérdezz és mit NE mondj egy még gyermektelen párnak

„És, tervezitek már a gyereket?”

„Gyerkőcök? Hány lesz?”

„Próbálkoztok már?”

.

.

.

Meglátod, megkedveled, beleszeretsz, hozzámész…

vagy meglátod, beleszeretsz és elköteleződsz…

vagy az is lehet, hogy barátként indul a kapcsolat és abból lesz menyegző.

Bárhogy lehet. Egy biztos.

Amíg nem házasodtál meg, a család, barátok folyton azt kérdezgetik;

„Na mikor kéred meg a kezét?”

„Mikor házasodtok össze?”

„Mikor lesz lagzi?”

Azt gondolod, hogy az esküvő után már nem lesz újabb kérdésáradat… Tévedsz. Még meg sem szoktad a karikagyűrűt a kezeden és hamarosan jön az újabb téma: a GYEREK

„És, tervezitek már a gyereket?”

„Gyerkőcök? Hány lesz?”

„Próbálkoztok már?”

És itt álljunk is meg egy pillanatra… Egy párkapcsolat két ember között létrejött intim viszony, ami senki másra nem tartozik. Ezt a fajta intimitást ha a pár szeretné bepillantást enged, ha nem, akkor nem.

A tartós párkapcsolatban élők nagy része megtartja a szexuális és érzelmi életének történéseit a 4 fal között. Ez nem véletlenül van így. Együtt örülnek, együtt bánkódnak és élik át a poklot ha kell, kapcsolatuk erősödik vagy meggyengül.

Ma Magyarországon minden 5-6. párt érint valamilyen szinten a nehezített fogantatás témája.

Nagy eséllyel a te környezetedben is akad akár több olyan pár is, akinek nehézségei adódnak. Azzal, hogy minden adandó alkalommal rákérdezel a gyerek témára minden alkalommal eszébe juttatod élete egyik legfájóbb, égő, lüktető sebét. Attól, hogy téged nem avattak be még érintheti őket is érzékenyen a téma.

Nem lehet a kérdést tapintatosan feltenni.

A legjobb, ha semmit sem kérdezel.

Ha szeretnének beszélni róla, vagytok olyan viszonyban, hogy kiválasztanak téged arra, hogy beavassanak akkor a következő „bíztatásnak” szánt mondatokat kerüld;

  • Majd jön, ha jönni akar
  • Majd lesz egy kis lélek, aki titeket választ
  • Ne görcsölj rá
  • Engedd el, akkor jön majd mikor nem is számítasz rá
  • El kellene menni nyaralni a tengerhez, a Juliéknak is úgy jött össze
  • Fiatalok vagytok még, éljetek.

Kis kutatásom és saját tapasztalatom alapján is azt mondhatom, hogy amire egy nehezített fogantatással küzdő pár a leginkább vágyik a családtól és a barátoktól az

  • Elfogadás - ha ők nem akarnak beszélni róla, nem kell kérdezgetni vagy szóba hozni a témát. Ez olyan, mint ha minden egyes alkalommal beleordítanád a fülébe a legváratlanabb pillanatban, hogy MEDDŐ VAGY! (Én tudom, hogy izgatott vagy és kíváncsi, de ezt váltod ki belőle)
  • Együttérzés – ne meséljünk csodás gyermekáldásos történeteket előttük/nekik. Nagyon dühítő és elszomorító ilyet hallani. (Tudom, hogy bátorításnak, reménynek szánod, de ő nem így éli meg)
  • Tisztelet – tiszteletben tartod, hogy az ő döntésük, hogy beszélnek e róla és hogy mennyit mondanak el. Nagyon frusztráló, amikor minden erejét összeszedi valaki, hogy legfájóbb témáról beszéljen, és nem elégednek meg azzal amit és ahogy ő mond, hanem elkezdik kérdésekkel bombázni. Ez rögtön megbánást kelt, vagyis „Bár bele se kezdtem volna…”
  • Tapintat – Egy pillanatra érezd át, hogy min mehetnek keresztül. Tudom, hogy nehéz, mert sokaknak akiknek hamar érkezett a baba az életükbe, azoknak olyan ez, mintha azt mondanám, hogy képzeld el hogy az űrben lebegsz… Talán inkább közelítsd meg úgy, hogy előveszed életed egyik legfájóbb emlékét és feleleveníted. Nagyjából ezt érzik most ők. Te szívesen beszélnél róla?
  • Fegyelem – Azzal, hogy megregulázod kíváncsiságodat, esélyt adsz nekik arra, hogy amíg veled töltik az idejüket ne kelljen a fájdalmat érezni. Szeretnek majd veled lenni és az is előfordulhat, hogy mikor biztonságban érzik magukat, mert megtapasztalták, hogy nem nyomulsz a kíváncsiságoddal, egyszer csak megnyílnak és te leszel az a bizalmas aki támogathatja őket a nehéz, rögös úton.
  • Szeretetteljes légkör – Azzal, hogy valamely családtag presszionál, vagy ajánlgat ilyen meg olyan vitamint, teát, módszert csak azt érezteti, hogy még a nehézség megoldására sem képes a pár. Legyél csak velük és szeresd őket. Ennyi a családtagok, barátok dolga. Legyél te a mentsvár, az a személy akinél megpihenhet, aki társaságában elfelejtheti egy pillanatra a nehézségeket, kudarcokat, csalódást és frusztráltságot. Azért vannak veled, hogy töltődjenek. segíts nekik ebben.

Oszd meg a fent olvasottakat családtagjaiddal, barátaiddal, ha sejted, vagy tudod, hogy van érintett pár a környezetedben. Segíts jól!

 

 

vissza

Hozzászólások

Elérhetőségeim

Telefon: +36 70/516-6513

E-mail: kapcsolat[kukac]erkezikababa[pont]hu

Olvass hasznos témákban

Ötletes, kreatív őszi bejelentések

Ti hogyan jelentettétek be, hogy bővül a család?

Hogyan könnyítsd a szülésed egyetlen mozdulattal?

Szuper demonstrációs videót készített egy külföldi, …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Mezei Katáng - 8. rész

A mezei katáng vagy vad cikória a őszirózsafélék …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Iszalag - 9. rész

A clematis, azaz az iszalag nyár egyik kedvelt kerti és …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Vadalma- 10. rész

A kifejlett vadalmafa jellemző magassága 5–10 m. …