Elérhetőségeim

Telefon: +36 70/516-6513

E-mail: kapcsolat[kukac]erkezikababa[pont]hu

Olvass hasznos témákban

Ötletes, kreatív őszi bejelentések

Ti hogyan jelentettétek be, hogy bővül a család?

Hogyan könnyítsd a szülésed egyetlen mozdulattal?

Szuper demonstrációs videót készített egy külföldi, …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Mezei Katáng - 8. rész

A mezei katáng vagy vad cikória a őszirózsafélék …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Iszalag - 9. rész

A clematis, azaz az iszalag nyár egyik kedvelt kerti és …

Bach virágesszenciák gyógyító ereje - Vadalma- 10. rész

A kifejlett vadalmafa jellemző magassága 5–10 m. …

Facebook

Gátvédelem - Gátmetszés

 

Gátvédelem - Gátmetszés

A gátvédelem és a gátmetszés két minden mamát foglalkoztató téma. Olvass róla bővebben!

Hol helyezkedik el a gátizom, mi a feladata?

A gátizom a kismedencei és hasüregi szervek alátámasztását végző több rétegű izomköteg. A legfontosabb része az ülőcsont és a szeméremcsont között húzódó medencealapot képző izomlemez. Az evolúció során kialakult két lábon járás és az egyenes testtartás fokozott terhelést ró a medence alapi izmokra. Egészséges állapotban a belső szervek ezen az izomzaton nyugszanak. Az izomzat mellett kötőszöveti- és szalagrendszerek biztosítják a kismedencei szervek (méh, hüvely) stabilizálását.


Mi történik várandósság alatt?

A várandósság során folyamatosan növekvő méh komoly fizikai terhelést jelent az egyébként is igénybe vett medence izomzatra. A méhet tartó szalagok nyúlnak, ezáltal a gátizomnak még erősebb tartást kell biztosítania.

Ez első hallásra ijesztő lehet, de panaszok esetén a gátizmot lehet erősíteni, már a várandósság előtt vagy alatta is.

A mamák nagy többsége tart a gátmetszéstől, és gátvédelemmel szeretné világra hozni babáját.


De mi is történik gátmetszéskor és hogyan?

A szüléssel kapcsolatban emlegetett gát nem pontosan ugyan azt jelenti, mint a fenti meghatározásban körülírt medence alapi izom.

Ezen esetben a gát a hüvelybemenet és a végbélnyílás közötti kötőszövetből és izomból álló terület.

 

 

A gátvédelem azt jelenti, hogy némi felkészítés után (gátmasszázs, amire hamarosan kitérek) a szülés közben a szülő nő szeretné elkerülni a gátmetszést.

A gátmetszés tulajdonképpen a hüvely nyílás megnagyobbítására alkalmazott bemetszés aminek két fajtája elterjedt.

 

A gátmetszést többnyire érzéstelenítés nélkül végzik, akkor amikor már a baba feje annyira feszíti a gátat, hogy az szinte érzéketlenné válik. A gátmetszést a legtöbb nő meg sem érzi.


Feszesség - ernyedtség, avagy hogyan tágul a gát?

A gát tágulását a kisbaba feje és súlya által kifejtett nyomás indukálja. A gátvédelem szempontjából nagyon fontos, hogy hagyjunk időt a szöveteknek, izomrostoknak a nyúlásra.

Sok esetben, amikor a szülésznő arra kéri a kismamát, hogy pihegjen és ne nyomjon a kitolási fázis aktív szakaszában, az azért van, mert a hirtelen erős nyomásra esélye van a gátnak a repedésre.

A pihegés segít a kitolási ingert csökkenteni és egy-két fájás kihagyása elegendő a gátnak a további tágulásra.

Nagyon fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy érző lények lévén az érzelemvilágunk nagyban kihat a gát lazulására. Amennyiben a mama szorong, aggódik, fél vagy bármilyen negatív érzelem keríti hatalmába automatikusan össze fogja szorítani az izmait. Ez megfigyelhető a nyak felhúzásánál, az ökölbe szorított kézen és bizony a gátizmon is.

Igyekezzünk ellazulni és hagyni hogy elernyedjenek az izmaink. Ez sokban segítheti a kisbaba beavatkozás mentes megszületését.


Mikor lehet szükség gátmetszésre?

A szülés közbeni gátvédelem - vagyis a gát kézzel történő támasztása - egyes nőknél elegendő a gátrepedés elkerülésére. Nem törvényszerű tehát, hogy aki hüvelyi úton szül, annak gátmetszést kell végezni.

A gátmetszés végzésének döntésénél figyelembe kell venni

  • a születendő kisbaba fejméretét
  • a várható súlyát
  • a szülő nő alkatát
  • szöveteinek rugalmasságát
  • az alkalmazott fájdalomcsillapítás módját
  • a szülő nő együttműködési készségét (hiszen a gátvédelemben vezetett kitolási szakban a szülést vezető irányítja a nyomásokat, a légvételeket. Ilyenkor általában a kitolási szak néhány perccel hosszabb.)
  • születendő gyermek koraszülött voltát (a környező szövetek a babára nehezedő nyomása is ártalmas lehet, ilyenkor protokoll - a baba védelmében - a gátmetszés.)
  • vákuumos, fogós szülésbefejezés esetén a repedés elkerülésére rutinszerűen gátmetszést alkalmaznak
  • a baba szülés alatti állapotát, ami a kitolási szakasz lerövidítése érdekében indokolja a beavatkozást.

A gátmetszés hossza esetenként változó, általában 2-5 cm. A megfelelő időben elvégzett, nem túl nagy, helyesen összevarrt gátmetszés szövődménymentesen gyógyul.

Mik a gátmetszés hátrányai?

Pár napig fájhat, kellemetlen a varrás helye. Az esetek nagy részében nincs szükség varrat szedésre. Nem azért, mert a varrat nem felszívódó (ma már mindenhol test azonos cérnával dolgoznak), hanem a varrás technikája miatt. Ha indokolt a varratszedés általában a gyerekágy első hetében megtörténik.

Hogyan készülhetek a gátvédett szülésre a várandósság alatt? – Gátmasszázs

A gátmasszázsra rengeteg technikát találunk a neten, amik között vannak drasztikusabb, sokkal durvábbak és vannak egészen lágyak, finomak. Induljunk ki abból, mire lesz szükségünk a szülés alatt? A gát rugalmasságára. A rugalmasság nem kitágultságot jelent. Azért hívom fel erre a két fogalombeli különbségre a figyelmet, mert sok módszer azt írja le célként, hogy a gátat tágítani kell. A gátat tágítani nem, csak lazítani, rugalmasabbá tenni javasolt.

 

A rugalmasságot

  • a megfelelő hidratáltság (igyunk eleget)
  • ellazult állapot
  • egy meleg fürdő
  • egy jól kiválasztott masszázs olaj (magas E vitamin tartalmú búzacsíra olaj, illó olajokkal)
  • az enyhe nyomást használó masszázs segíti.

A várandósság 34. hete környékén érdemes napi rendszerességgel 4-5 percig végezni. Az kezdeti időkben hagyjuk, hogy hozzászokjunk az érzéshez. Új ez a bőrnek, az izmoknak, szöveteknek, ezért érdemes lágyabban simogatni csak a területet.  A cél hogy a vérkeringés aktívabb legyen, a szövetek átmelegedjenek, és ezáltal oldódjanak.

A masszázsolaj az aromaterápia segítségével fejti ki további jótékony hatását:

  • Búzacsíra olaj (triticum): táplálja a bőröd, lazítja a szöveteket, rugalmassá tesz, enyhén síkosít.
  • Orbáncfű olaj (hypericum): fertőtlenít, sterilizál, lazítja az izmokat, vérzést csillapít, az érzékeny idegvégződések kezelésére alkalmas.
  • Levendula olaj : ellazít
  • Rózsafa olaj : a NŐ olaja.

Vannak előre kevert olajak, de saját magunk is kiválaszthatjuk a számunkra legkellemesebb illatokat. Ami a legjobban tetszik az lesz a legnagyobb hasznunkra.

A technika egyszerű. Végezhetjük magunknak, vagy bevonhatjuk párunkat is ha szeretnénk. Kényelmes félig ülő vagy guggoló testhelyzetben középső és mutató ujjunkra egy pár csepp masszázs olajat téve, körkörös mozdulatokkal, néha a nyomást enyhén változtatva masszírozzuk át a gát tájékát. A hüvelybe benyúlni nem kell, a cél nem a tágítás, hanem a rugalmasság a flexibilitás növelése. A hüvelybe jutott olaj irritációt okozhat, és van némi esély gombás fertőzés kialakulására.

Amennyiben a masszázs pár nap távlatában is kellemetlen, ne erőltessük. Ha esetleg a simogatás még kellemes, akkor azzal is sokat tehetünk, ha csak belesimogatjuk és hagyjuk felszívódni a jótékony hatású olajakat.

Hogyan készülhetek a gátvédett szülésre a várandósság alatt? – Intim torna

Fontos hangsúlyozni, hogy az intim torna nagyon hatásos lehet, de csak egészséges várandósság alatt javasolt végezni.

Mikortól érdemes végezni? Aki nem használta rendszeresen a várandósság előtt a gáti szakaszt (nem végzett intim tornát) azoknak a betöltött 12. hét után javasolt annak elkezdése.

A gyakorlatok elsajátíthatóak kismamatornán, kriston tornán, vagy akár DVD-ről.

Folyamatos gyakorlással körülbelül 8 hét alatt érhető el változás. A várandósság előrehaladtával a hormonális változások segítik a lazulást, ám a gyakorlatok során végzett izomfeszítések hatékonysága ezzel ellentétben csökken.

A gyakorlatsort érdemes kiegészíteni a szülés utáni 8-10 hetes regeneráló program elsajátításával, ami a hüvelyi szülés után nagy segítségünkre lesz az izmok tónusának visszanyerésében.

vissza

Hozzászólások